.Shiatsu massage is een uit Japan afkomstige manuele therapie die wordt uitgevoerd op een futon (grote mat) en is een massage waarbij de gemasseerde de kleding aanhoudt. De massagetechniek bestaat uit het toepassen van druk met duimen, vingers en handpalmen op specifieke punten op het lichaam.
Traditioneel heten deze punten tsubo’s die zijn te beschouwen als spanningspunten die corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

Oorsprong van shiatsu massage

De oorspronkelijke kennis van shiatsu komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en bereikte 1000 jaar geleden Japan. Pas in de achttiende eeuw pasten de beoefenaars van de traditionele Japanse massage – Anma genaamd – deze kennis toe in hun techniek. Rond 1920 introduceerde de Japanner Tokujiro Namikoshi shiatsu als een therapeutisch systeem geïntegreerd in de moderne anatomie en fysiologie. Hij is de bedenker van het woord ‘shiatsu’ om zijn systeem te beschrijven. Shiatsu betekent letterlijk ‘vingerdruk’.
In 1956 is shiatsu door het Japanse Ministerie van Gezondheid erkend als een volwaardig therapeutische behandelmethode.


Effect van shiatsu massage

Shiatsu massage herstelt de balans tussen lichaam en geest. Een shiatsu behandeling bevordert de doorstroming van ‘KI’- de vitale levensenergie. In de Oosterse geneeskundige visie staan alle levensfuncties op lichamelijk – fysiologisch, emotioneel, psychisch en spiritueel niveau in relatie met ‘Ki’. Een vrije onbelemmerde circulatie van ‘Ki’ resulteert in een goede gezondheid. Verstoring van deze circulatie door o.a. stress, externe invloeden en uitputting is binnen deze visie de oorzaak van ziektesymptomen. Shiatsu massage onderscheidt zich van massage en andere Westerse manuele technieken doordat shiatsu massage zich richt op de stroming van Ki – de levensenergie.